Scientix zajednica i STEM obrazovanje

Okružno takmičenje iz matematike održano 25. marta 2017. godine u OŠ Žarko Zrenjanin, Kikinda sam iskoristio da okupljenim nastavnicima matematike iz Severno-banatskog regiona predstavim i promovišem zajednicu Scientix i STEM obrazovanje.

Scientix širom Evrope promoviše i podržava saradnju  nastavnika, istraživača, projekt menadžera i kreatora obrazovne politike u STEM obrazovanju.

STEM (Science Technology Engineering Mathematics) je akronim za Nauku, Tehnologiju, Inženjerstvo i Matematiku. U skorije vreme se pojavljuje akronim STE(A)M gde je slovo A dodato za povezivanje Art (Umetnost) sa naukom.

Scientix radi pod nadzorom European Schoolnet (EUN)  i njegov rad koordinira Scientix  Central Office dok je njen rad podržan od strane Scientix National Contact Point (NCP). U Srbiji Nacionalni Kontakt Centar (NCP) je Centar za promociju nauke (CPN) u Beogradu. Da napomenem da je CPN organizovao naučne klubove pri Centrima za stručno usavršavanje, za koje se nadamo da će proraditi.

Da su ovakve promocije potrebne (neophodne) vidi se iz podatka da većina nastavnika iz ovog regiona nije upoznata sa radom zajednica poput Scientix, eTwinning, Open Discovery Space, European Schoolnet Academy, Go-Lab, Space Awareness , Univerese Awareness, kao ni mogućnostima koje pruža Fondacija Tempus-Erasmus+, itd.

Scientix na društvenim mrežama : Twitter – @scientix_euFacebook  – Science Teachers in Europe.

Scientix Ambasadori promovišu i popularišu Scientix među nastavnicima nauke i matematike širom Evrope. Oni predstavljaju Scientix u školama i nacionalnim udruženjima nastavnika, na konferencijama i radionicama, pomažu i savetuju nastavnike kako da se uključe u evropske aktivnosti u pogledu STEM.

 

Od prvobitna dva (Nada i Milena) tim Scientix ambasadora u Srbiji broji sada 17 članova.

O DaNe

Math teacher and IT expert with nearly 30 years of experience with interest in math, astronomy, life long learning, dance, music.
Ovaj unos je objavljen pod Nauka, Obrazovanje i označen sa , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

3 reagovanja na Scientix zajednica i STEM obrazovanje

  1. darinapoljak kaže:

    Reblogged this on Informatika sa osmehom – Informatika s úsmevom and commented:
    Odličan članak, kolega. Delim na mom blogu, ako dopuštate.

    Sviđa mi se

  2. Povratni ping: eTwinning KISS | Matematika i oko nje

  3. Povratni ping: eTwinning kontakti | Matematika i oko nje

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s