eTwinning kontakti

„Uradi to kratko i jednostavno“

„Učini to što je moguće jednostavnije ali ne jednostavnije od toga.“

Mislim da je dobra praksa napisati nešto od događaju kom ste prisustvovali i podeliti sa ostalim zainteresovanim (u ovom slučaju sa nastavnicima) vaše mišeljenje . Učiniću to najbolje što mogu ali znam da će članak preneti samo delić atmosfere sa ovog događaja. Morate biti prisutni da biste osetili tu energiju.

eTwinning  je zajednica škola, nastavnika i učenika iz cele Evrope. Ima preko 500.000 članova i mnogo dobrih razloga da se pridružite. Ova zajednice je u bliskoj vezi sa Erasmus+ i takođe sa Scientix zajednicom za STE(A)M nastavnike.

eTwinning  nudi platformu za učenje, komunikaciju, saradnju, deljenje, razvijanje grupnih projekata koji se uključuju u školski plan i program. 

Ako ne znate ništa o eTwinning-u u Srbiji postoji preko 1.800 nastavnika koji su spremni da vam pomognu da počnete. Možete ih naći u svojoj školi ili na društvenim mrežama. eTwinning je lokalizovan na sve jezike evropske unije. Za dalji rad poželjno je znati engleski jezik na nekom srednjem nivou.

eTwinning Contact Seminar „Aktivno učenje i podučavanje putem eTwinning-a“ u Beogradu 26-28.4.2017 je bio izuzetna prilika da sretnete preko 80 nastavnika iz 17 zemalja iz cele Evrope i napravite kontakte za buduće projekte. Ovo je prvi put da je  eTwinning tim iz Srbije organizovao ovakvo događanje. Sudeći prema reakcijama učesnika uradili su odličan posao.

Odlično provedeno vreme, izuzetni ljudi, pozitivna energija, sjajno iskustvo, seminar za preporuku, odlično obavljen posao.

Kolega Ivica Gregurec je napravio video, dok je koleginica Milica Andonović pripremila  presentation gde možete da vidite šta je to eTwinning.  Takođe eTwinning  tim je napravio  video  o ovom događaju gde su neki postali prave filmske zvezde.

Tokom ovih tri dana naučio sam mnogo, stekao nekoliko novih prjatelja, sreo lično neke partnere sa kojima sam već sarađivao, delio znanje i iskustvo, raspravljao i, iznad svega, odlično se zabavljao. Interesatno je da sam na samom početku upozano slučajno veću grupu nastavnika koji su, skoro svi, bili matematičari.

Prvog dana smo imali nekoliko plenarnih sednica:

  • Unapređenje aktivnog učenja/podučavanja kroz IKT , Jelena Joksimović– Fakultet Filozofije, Univerzitete Beograd.
  • Značaj IKT u  učenju/podučavanju,  Snežana Marković, Ministarstvo Prosvete, Nauke i Tehnološkog razvoja.
  • ABC of Erasmus+ (KA1 and KA2), Marcela Alzin – NSS Austria.  Ako želite da se prijavite (aplicirate) za Erasmus+ projekta dobro je znati da učestvovanje u eTwinning projektima vam donosi dodatne bodove.
  • Abeceda eTwinning-a, Ivana Banković – NSS (National Suport Service-Nacionalna služba za podršku) Serbia.

Još jedna od ideja za uspostavljanje kontakata. Za večeru smo sedeli podeljeni prema znacima horoskopa. Sedeo sam sa koleginicama iz Srbije, Francuske i Patricijom iz  La Réunion (sada znam koji je to deo Evrope).

Radionice. Razvijanje eTwinning Projekta: Kako početi? Definisanja teme projekta. Planiranje projekta. Prikazivanje (prezentovanje) projekta.

Naredni dan smo se podelili u tri grupe. U svakoj grupi je bilo troje članova NSS timova iz Evrope kao treneri-moderatori, od toga po jedan iz Srbije: Ivana Banković, Marica Vukomanović i Nataša Jerković Đukanović.  Prvo smo raspravljali o citatima koji su se nalazili na pet različitih stolova. Menjali smo mesta i pokušavali za svakim stolom da pričamo sa drugim kolegama u vezi sa datim citatom. Veoma interesantna radionica-bombardovanje idejama tj brejn storming.

Zatim smo predlagali teme za buduće projekte, glasali za date predloge, podelili se u timove zavisno od toga koju temu smo odabrali. I počeli da radimo na našem novom projektu.

Nas petoro : Ina iz Norveške, Marzena iz Poljske, Eva iz Mađarske, Jasna i ja iz Srbije smo odabrali temu „Bacanje hrane“ (Food waste). Marzena ima zasluge za ime projekta  „Ne bacaj, pojedi“ (Don’t waste it, Eat it).

Zajedno smo odlučili da Ina i Marzena budu osnivači projekta. Tokom radionice gradili smo naš projekat stalno imajući u vidu princip „Radi to jednostavno i kratko“ (Keep it Simple and Short). Zahvaljujući Lisbeth Knutsdatter Gregersen iz NSS Norveške zapamtio sam ovo vrlo dobro. Verovatno ima uticaja i to što me je vukla za uvo (zbog priče tokom njenog predavanja).

Nakon celodnevne aktivnosti imali smo lepu dvosatnu šetnju razgledanja Beograda. Mada dobro poznajem Beograd naučio sam nešto novo i sasvim je drugačiji osećaj kada idete sa grupom turista. Večera u restoranu Velika Skadarlija je bila noć za pamćenje. Barem onima koji su ostali do kraja.

Trećeg dana smo završavali naše projektne ideje i predstavljali ih ostalim timovima. Mnogo je lakše i produktivnije kada počinjete projekat ovako, licem u lice, kada možete odmah na startu da raspravite sve nedoumice i probleme. Među mnogim drugim postignućima rezultat ovog seminara je  preko 20 novih eTwinning projekata.

Dobrodošli ste sa komentarima, pitanjima, novim slikama ili video materijalima. Učesnici seminara mogu svoje utiske da postave na Twin space delu zajedničkog projekta na eTwinning portalu.

Veoma sam zahvalan eTwinning Srbija što sam bio deo ovog događaja, sreo i upoznao toliko divnih ljudi. Hvala svima.

Napomena: Ovaj članak je prevod prethodnog članka koji je bio na engleskom.

Advertisements

O DaNe

Math teacher and IT expert with nearly 30 years of experience with interest in math, astronomy, life long learning, dance, music.
Ovaj unos je objavljen pod Obrazovanje i označen sa , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s