M3 u KI 2017

„Matematika naša šansa“ moto manifestacije

Aktiv nastavnika matematike Kikinda po drugi put u Kikindi je organizovao manifestaciju „M3 u KI“ u sklopu manifestacije „Maj Mesec matematike“ koja vrši popularizaciju matematike u celoj Srbiji.  Na ovaj način se Kikinda našla među nekoliko gradova koji nešto znače na mapi matematike u Srbiji. Organizaciju su pomogli Kulturni centar Kikinda, naučni klub Centra za stručno usavršavanje Kikinda, kao i sponzori : restoran „Ujnina kujna“ i štamparija „FO Borac“.

Za razliku od prošle godine kada je organizovana izložba i jedna centralna aktivnost, ove godine su se organizatori odlučili da aktivnosti provedu na različitim mestima u toku više dana. Glavne aktivnosti su bile od 15. do 19. maja 2017. godine.

U subotu 13.maja u Gimnaziji je održano takmičenje u šahu.

U ponedeljak 15.maja  u Centru za stručno usavršavanje je organizovano takmičenje „Majske Mozgalice“ gde su se učenici od petog do osmog razreda takmičili u rešavanju matematičko-logičkih zadataka. Najbolji su bili V razred – Darko Simić OŠ Žarko Zrenjanin, VI razred –  Jana Vojvodić OŠ Đura Jakšić, VII razred –  Teodora Bajić OŠ Sveti Sava i VIII razred –  Sara Zamurović OŠ Sveti Sava.

Kasnije istog dana je otvorena izložba u Kulturnom centru Kikinda. Na izložbi se našlo stotinu radova učenika svih gradskih osnovnih škola kao i učenika Gimnazije. Postavku izložbe su pomogli nastvnici likovne umetnosti koji su sa učenicima radili likovne radove koji su bili povezani sa matematikom. Na izložbi su se našli i radovi učenika sa radionice StringArt koja je održavana tokom aprila u Centru za stručno usavršavanje.

U utorak 16. maja u OŠ Đura Jakšić je održano takmičenje u društvenim igrama. Učenici petog i šestog razreda su se takmičili u igranju tablića. Najbolji su bili Renata Palatinuš i Milan Momčilov iz OŠ Vuk Karadžić, drugi su bili  Strahinja Filipović i Matija Markov iz OŠ „Đura Jakšić“.

U sredu 17. maja na Gradskom trgu organizovano je ekipno takmičenje „QR potraga za blagom“. Učestvovalo je 40 tročlanih ekipa, dvedeset volontera i šest nastavnika matematike. Ekipe su se takmičile u dve uzrasne kategorije i proveravale svoju snalažljivost, znanje, spretnost, komunikativnost, brzinu. Pobednik u kategoriji V-VI razred je ekipa „Đurine zvezdice“ iz OŠ Đura Jakšić, druga je bila ekipa „Knight Tree blue“ iz OŠ Sveti Sava. U kategoriji VII-VIII razred pobedila je ekipa „V2“ iz OŠ Đura Jakšić, druga je bila ekipa „JJA“ iz OŠ Sveti Sava.

U četvrtak 18. maja u fiskulturnoj sali OŠ Đura Jakšić je organizovano postavljenje tepiha Sierpinskog. Preko trideset učenika je uživalo u postavljanju tri iteracije ovog tepiha veličine 15metara x 15metara. Ovaj tepih je fraktal koji je opisao poljski matematičar Sierpinski 1916. godine. Fraktali, pa i sam tepih Sierpinskog, su geometrijski oblici koje je moguće uvećavati beskonačno mnogo, a da njihov oblik bude sličan. Možemo reći da se fraktali sastoje od umanjenih verzija samih sebe ili da se njihova struktura ponavlja u različitim veličinama. Interesovanje za njih raste uveđenjem kompjutera.

U petak 19.maja dodeljenje su nagrade naboljim učesnicima. Među nagrađenim se našlo i šest likovnih radova: Dario Sabljov I3 i Danica Popović II2 iz Gimnazije, Danijela Manjulov VII2 iz OŠ Sveti Sava, Milica Adamović iz VII2 OŠ Jovan Popović, Olivera Nemeš V iz OŠ Đura Jakšić i Dušan Subotički V2 iz OŠ Žrako Zrenjanin.

Na zatvaranju manifestacije učenici sedmih razreda OŠ Sveti Sava su priredili matematički performans „Pitagora u pet slika“ gde su preko pokreta, mađioničara, pesme približavali Pitagorinu teoremu gledaocima.

Nadamo se da će se ovakve aktivnosti nastaviti i da će nastavnici imati motivacije i energije da sa decom postignu visoko postignute ciljeve koje su sami sebi zadali.

Prilog  RTV RUbin o manifestaciji.

Advertisements

O DaNe

Math teacher and IT expert with nearly 30 years of experience with interest in math, astronomy, life long learning, dance, music.
Ovaj unos je objavljen pod Matematika, Obrazovanje i označen sa , . Zabeležite stalnu vezu.

Jedno reagovanje na M3 u KI 2017

  1. Povratni ping: M3 u KI 2017 | Lola u svetu brojeva

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s