Summer School Athens 2017

U sklopu Erasmus+ projekta „Together we learn better“ naše škole bio sam deo  Summer School Athens 2017  2-7.jula 2017.godine i slušao seminar „Stories of Tomorrow„. Naš prvi (i nadamo se ne poslednji) Erasmus+ projekat  je počeo uz dosta problema i nedoumica. Nadamo se da ćemo sve to gledati sa osmehom kada projekat budemo privodili kraju i predamo završni izveštaj.

Priču koleginice Leona Oros koja je u sklopu istog projekta slušala Go-lab seminar takođe u Atini, kao i sve druge naše priče iz Lisabona i Milana možete pročitati na sajtu projekta „Together we learn better„.

Stories of Tomorrow (Priče sutrašnjice) je istraživački i razvojni projekat Evropske Komisije koji uključuje 15 partnera iz 10 zemalja. Projekat koristi kocept pripovedanja kao katalizator za efektivno povezivanje umetnosti i STEM disciplina koje dele na mnogo načina slične vrednosti, teme i karakteristike. Program seminara i Detaljnije o ciljevima seminara.

Kako mi je ovo drugi put da slušam seminar na letnjoj školi u Maratonu (Atina) imam samo reči pohvale organizatorima ovog velikog dešavanja za nas nastavnike. Posebno se zahvaljujem kolegi Jens Koslowsky iz tima škole organizatora  Ellinogermanini Agogi (Ελληνογερμανικής Αγωγής)  koji je bio uvek tu da pomogne oko bilo kog pitanja. Ko je radio ovakve seminare zna koliko podrška organizatora znači.

Još jedna dobra stvar kod ove letnje škole je što se u istom periodu održava nekoliko seminara uz učešće 200 što predavača, što slušalaca tako da možete prisustvujete i drugim predavanjima koja vas mogu interesovati poput onih koje organizuje Inspiring Science.

Kraj prvog i početag drugog dana je obeležilo nadahnuto predavanje Gernot Groemer (Austrian Space Forum) o Marsu i našoj potrebi da otputujemo na Mars. Da ovaj članak ne bi bio predugačak ovo predavanje i neka druga ću izdvojiti za poseban članak.

Svaki dan je počinjao zagrevanjem igrama pod zajedničkim imenom Svemirski detektivi. Tim koji je pravio Space detectives je deo Nuclio projekta. Oponašali smo astronaute i pokušavali da vidimo kako izgleda hrana bez ukusa, kako funkcioniše komunikacija Zemlja-satelit, navođenje satelita, kao i kako ova komunikacija funkcioniše kada imamo kretanje rovera po nepoznatom terenu, sastavljali svoju ZOOM priču, pokušavali da prepoznamo da li reljefi sa slike pripadaju Zemlji, Marsu ili Mesecu, spajali fizičku aktivnost i binarni kod (Exploding dots ?!).

Između ostalog sastavljali smo satelit od Lego MindStorm delova. Dve učiteljice i učitelj iz Finske (vrlo mladi ali iskusni ljudi) su se tu odlično snašli jer su to već radili u svojim školama. Ja sam imao sreću da radim sa njima i da brzno naučim neke osnovne korake.

Od kolege iz Grčke smo čuli kako može da se napravi sjajan školski projekat „Gardening on Mars“ u kom je povezano tako puno predmeta, znanja i veština. Sa drugim kolegom iz Grčke smo pravili vodene rakete ( Νεκτάριος Τσαγλιώτης učitelj koji tako mnogo zna o astronomiji).

Koleginica iz Naučnog Muzeja Tuluz (Cite de l’espace) nam je prikazala nekoliko eksperimenata koje rade sa decom: da li je moguće simulirati nultu gravitaciju ili gravitaciju Marsa na Zemlji, napravimo atmosferu sa Marsa i raketu na sirćetni pogon, pomoću pametnih telefona koji imaju žiroskop (moj na žalost nema) i VR softvera Titan of Space smo pokušavali da saznamo kako sleteti na Mars…

Naravno da je i ovde bilo delova koje smo mogli  slobodno da preskočimo ali to je mala cena za ono što smo dobili. Pre svega kontakte i komunikaciju sa kolegama poput Mikko Anttila (Finska), Nuno Gomes (Portugal), Steph Tyszka (UK). Nekako se uvek tako namesti da ekipe sa bivšeg SFRJ podneblja sjajno sarađuju. Sjajna razmena iskustva sa Vladimirom Anželom (Slovenija) i dogovor o novom eTwinning projektu sa Markom Rajićem (Hrvatska).

Organizatori su se potrudili da obiđemo neka značajna mesta u okolini poput Posejdonovog hrama na rtu Sunion (nezaboravan zalazak sunca), Muzej Akropolja (sa sjajnim vodičem) i nezaobilazni Akropolj i da osetimo barem na čas noćni šarm Atine.

Sjajno iskustvo i mnoštvo novih ideja za bolji, zanimljiviji, pristupačniji rad sa decom.

 

Advertisements

O DaNe

Math teacher and IT expert with nearly 30 years of experience with interest in math, astronomy, life long learning, dance, music.
Ovaj unos je objavljen pod Obrazovanje, Portfolio i označen sa , , . Zabeležite stalnu vezu.

2 reagovanja na Summer School Athens 2017

  1. Povratni ping: Go- Lab letnja škola | Lola u svetu brojeva

  2. Povratni ping: Svemirski detektivi | Matematika i oko nje

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s