World Space Week 2017

Ove godine Svetska nedelja svemira (World Space Week) je imala za temu Istraživanje novih svetova u Svemiru “Exploring New Worlds in Space” . Ovo je četvrta godina za redom da u Kikindi grupa nastavnika okupljenih u udruženju „OKSI“ obeležava Svetsku nedelju svemira. Kao deo popularizacije astronomije održano je predavanje „Kako se snaći na Marsu“  u OŠ Sveti Sava Kikinda.

Posle predavanja smo imali posmatranje Meseca i Saturna sa tri teleskopa koje su doneli zaljubeljnici u astronomiku Tibi, Jovan i Dragan. Imali smo prilike da sa VR naočarima posmatramo kako izgleda Sunčev siste kroz aplikaciju Titan of space kao i da se virtuelno slikamo sa nekim od satelita i rovera kroz aplikaciju Spacekraft 3D. Naravno Curiosity je bio najčešće biran rover za slikanje.

Bilo je prisutno 70-80 učenika i nastavnika iz OŠ Sveti Sava sa nastavnikom Danilom Borovnicom, OŠ Jovan Popović sa nastavnicama Jelenom Vukobrat i Jelenom Vulić, OŠ Feješ Klara sa nastavnicom Vesnom Kralj-Damjanov i učenici Gimnazije sa nastavnikom Draganom Ivetićem.

Učesnici su mogli je da „kupe“ kartu za let za Mars čije poletanje je zakazano za 5.maj 2018. godine.  Kao deo Nasa istraživačkog programa tog dana će biti lansiran InSight satelit  čiji je ciljl da postavi geofizički lender na Mars radi istraživanja unutrašnjosti.

U okviru Svetske nedelje svemira je i eTwinning projekat između OŠ Sveti Sava Kikinda i OŠ Vladimira Becića Osijek. Kao deo aktivnosti vezanih za Svetsku nedelju svemira, eTwinning i Space Awareness napravili smo igru za upoznavanje učenika sa poslovima koji su povezani sa istraživanjima u svemiru.

Advertisements

O DaNe

Math teacher and IT expert with nearly 30 years of experience with interest in math, astronomy, life long learning, dance, music.
Ovaj unos je objavljen pod Astronomija i označen sa , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s