150 godina

„Od svih naših naučnika najjači je majstor Mika“ Milutin Milanković 1935

Ove godine Srpska Akademija Nauka i Umetnosti (SANU), Društvo Matematičara Srbije (DMS), Matematički institut SANU i Matematički faklutet u Beogradu će povodom 150 godina rođenja našeg velikog matematičara i svestranog čoveka Mihaila Petrovića Alasa realizovati obiman program upoznavanja mladih i šire javnosti sa životom i svestranim delom ovog zanimljivog čoveka i nesvakidašnje pojave u našoj nacionalnoj kulturi i nauci.

Mnogi nastavnici matematike u Kikindi su organizovali časove matematike posvećene Mihailu Petroviću Alasu. Ovi časovi su poslužili kao priprema za Rauh matematički kviz (opštinski nivo) koji je organizovan 25.oktobra u OŠ Sveti Sava.

U uzrastu 1-4 razred smo imali tri ekipe iz OŠ Žarko Zrenjanin i OŠ Sveti Sava iz Kikinde. Pobednik je bila ekipa iz OŠ Žarko Zrenjanin. U uzrastu 5-8 razred smo imali osam ekipa iz OŠ Vasa Stajić iz Mokrina, OŠ Ivo Lola Ribar iz Novih Kozaraca i OŠ Žarko Zrenjanin i OŠ Sveti Sava iz Kikinde. Pobednik je bila ekipa OŠ Vasa Stajić, drugo i treće mesto su zauzele ekipe OŠ Sveti Sava.

Takmičenje je interesantno po tome što je ekipnog karaktera tj ima po jednog učenika iz svakog razreda, ima pitanja na koja se odgovara pojedinačno i ekipno, pitanja gde je bitna brzina i deo pitanja je bio posvećen životu i radu Mihaila Petrovića Alasa.

Veoma smo zadovoljni što smo uspeli da organizujemo izložbu posvećenu ovom jubileju. Izložba je organizovana u galeriji Muzeja Kikinda od 28.10. do 8.11.2018. Izložbu je otvorio prof. dr. Siniša Crvenković (Departman za matematiku i informatiku PMF Novi Sad). Posle toga je dr Vojislav Andrić (predsednik DMS) održao predavanje. Otvaranju i predavanju je prisustvovao veliki broj nastavnika, učenika i građana kao i mediji (RTV Rubin, Kikindski portal). Izložbu je posetio veliki broj učenika svih gradskih osnovnih i srednjih škola u okviru redovnih časova.

Ovim aktivnostima smo približili matematiku mladima i široj javnosti, a Kikinda je na trenutak bila mesto kulture i nauke.

 

 

O DaNe

Math teacher and IT expert with nearly 30 years of experience with interest in math, astronomy, life long learning, dance, music.
Ovaj unos je objavljen pod Matematika i označen sa , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s