Nacrtaj nečije ime

Ovo je math-art (STEAM) radionica gde od slova nečijeg imena dobijate koordinate tj tačke koje spajanjem daju oblike koje kada obojite dobijate insteresantne i lepe slike. U pozadini ovog umetničkog rada se može naći interesantna matematika.

Za pravljenje slike potrebno je osnovno znanje o pravouglom koordinatnom sistemu koji se od ove godine radi se u šestom razredu osnovne škole.

U okviru manifestacije M3uKi ovo je trebala da bude jedna od aktivnosti. Zbog trenutne situacije selimo se „u oblak“. Pozivamo sve nastavnike da pošalju slike radova (jpg format) svojih učenika na adresu mna3uki@gmail.com. Na samom radu (ispod x ose) napisati ime i prezime, razred, školu i mesto. Svi radovi će biti objavljeni na sajtu manifestacije. Na žalost nemamo nagrade jer je i finansiranje ukinuto zbog epidemije virusa.

Potreban vam je papir, olovka, trougao i drvene bojice. Umesto da koristite olovke i drvene bojice možete upotrebiti program GeoGebra za kreiranje ovakvog crteža.

Na YouTube možete naći video upustvo za pravljenje crteža. Takođe možete pogledati uputstvo u slučaju imena sa tri  (pdf file) i četiri slova (ppt file).  Ako imate štampač možete oštampati radni list umesto da koristite papir na kvadratiće. Ako imate više imena možete iskoristiti Excel fajl gde unesete samo prvu x koordinatu, a ostale koordinate se automatski ažuriraju i samo ih prepišete.

Radionica na festivalu Školski dani 2018 (Najbolja mama na svetu)

Ovu radionicu sam održao mnogo puta uživo i onlajn i svaki put je, posle početnih problema, bilo prisutno oduševljenje postignutim rezultatom. Kao i uvek što se više pomučite to je vaše zadovoljstvo postignutim veće.

U saradnji sa kolegama iz Turske, Rumunije i Hrvatske smo na ovu temu napravili i eTwinning projekat.

Umesto ličnih imena možete crtati imena gradova, država tj svega što želite.

 

 

O DaNe

Math teacher and IT expert with nearly 30 years of experience with interest in math, astronomy, life long learning, dance, music.
Ovaj unos je objavljen pod Matematika, Radionice i označen sa , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s